15 Nisan 2020 Çarşamba

Pearl S. Buck - Ana

#PearlSBuck #Ana #ÇevirenMebrureAlevok
Arka Kapak: 1983 Nobel Edebiyat ödülünü kazanmış olan Pearl S. Buck, ömürlerinin kırk yılını Çin'de geçirmiş Amerikalı bir ana- babanın çocuğudur.
İnsan ruhunun derinliklerine seslenen bu eserde tek bir isim geçmez. Nine, Ana, Oğul, Koca. Bir köy ve birkaç köylü. Bu bir Çin köyüdür. Ama onu okurken, Çin'i unutacaksınız. ''Çin'li Ana''yı değil, bizim Anadolumuzdan bir Ana'yı görür gibi olacaksınız. Eserin başından sonuna kadar ismini bile söylemeyen bu ''Adsız Ana''ya, zaten sadece analığın canlı bir heykeli diye bakmak gerekir.

Sabahleyin, kalkmak, tarlalarının başına gitmek, bu toprakların çoğunun sahibi bir başkasıyken, bu başkası da şehirde yan gelip ömrünün tadını çıkarırken, iki büklüm çalışıp durmak, sonra da -kendinden evvel babası nasıl yapıyordu ise- öylece bütün bir gün, terini, bu öz malı bile olmayan topraklara kattıktan sonra eve dönünce, en basit, suyuna tirit yemeklerle karnını doyurmak, kendilerinden daha bahtlılara satılmak için ayrılmış, seçili, iyi mahsulün hiçbirine dokunmamak, ertesi günü de bu aynı şeylere başlamak üzere zıbarıp uyumak. İşte buydu nasipleri.! (Sayfa: 38)
#PearlSBuck #Ana #ÇevirenMebrureAlevok
- Emmioğlunun kızanı söyledi, oturduğun odada bir alay kitap, kâğıt varmış. Ne demekmiş bu, söylesene bakayım.? Okuma öğrendiğini, parayı da bu yüzden kazandığını dememiştin bana.?
Delikanlı hem yürüyor, hem de şarkı söylüyordu. Güzel bir sesi vardı, sırası düştükçe, bu sesi ve marifetini göstermeye bakardı. Cevap vermek için, türküsünü kesti:
- Eh işte, şöyle böyle, bir şeyler öğrendik ana.. dedi.
Kadın gıcılayınca da, kaçamaklı bir karşılık verdi:
- Şimdilik sorma daha anam. Vakti saati gelince her şeyi öğreneceksin. Demin ne söylüyordum, biliyor musun.? O çalıştığım odada, hep bir ağızdan okuduğumuz marşı söylüyordum. Bir gün kurtuluş saati gelip çatacak. Ondan sonra artık ne zengin, ne fakir kalacak, hepimiz eş olacağız anam, hepimiz eş.!
Kadıncağız ömründe hiç bu kadar acayip laflar duymamıştı. Kimin zengin veya fakir olacağına karışmak, insanların haddi miydi.? Emir büyük yerden, herkes nasibine boyun eğerdi. (Sayfa: 203)

Felsefe Tarihi 2, Hellenizmden Augustinus'a (Editörler: Umberto Eco - Riccardo Fedriga) (Çeviren: Leyla Tonguç Basmacı)

  HELLENİSTİK ÇAĞDA FELSEFE VE BİLİM * ''Klasik felsefenin Hellenistik döneminin genelde (Büyük İskender'in ölümünden tam olarak...