1 Ağustos 2022 Pazartesi

Grigoriy Petrov - İdealist Öğretmen (Çeviren: Ayser Ali)


KARAR:
*
''Etrafa kulak verdiğinde sadece övgü duyuyorsun. Halkın zihnini övüyorlar. Toprağımız gerçek bir maden, içinde her şey var: Kömür, demir, tuz, yağ, bal.. Göz alabildiğine orman, şelale, fabrikalar için işgücü, vesaire, vesaire..
Bunları işittiğimde ruhumda acı ve tiksinti hissediyorum. Övgülere bakılırsa her şey var ve aslında özünde hiçbir şey yok. Toprak zengin ama bu topraklarda olan insanlar neye ihtiyaç duyuyorlar.? Hiçbir şey üretmiyor, sadece satın alıyorlar. Yabancıların ürettiklerini tüketiyorlar.'' (Sayfa: 10)
*
''Petrol yerin altında ve yeryüzü petrol bakımından çok zengin, ancak çok derinlerde. Erişmek için uzun ve zorlu bir kazı süreci gerekiyor. Aynı şey dünyadaki tüm diğer zenginlikler için de geçerli. Halkın manevi zenginliği için de.. Kömür, tuz, demir, kendi kendine yeryüzüne çıkmıyor, kazılarak çıkartılıyor.
Ben de halkın zihninin ve vicdanının madenine gidiyorum, dedi Raçinski.'' (Sayfa: 13)
*
''Neden kentlerde zengin evlerinin büyük pencereleri var, köylerde ise pencereler küçük cam parçalarından ibaret.? Bu camlar kırıldığında, neden delikler genellikle paçavra ile tıkanır.? Neden bu böyle.? Ya da köylüler için pencerelerden daha az ışık, daha az güneş, temiz hava mı gerekiyor.? Elbette daha az değil. Ancak büyük pencereler için büyük ve pahalı camlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, büyük pencereler yerine küçükleri konuyor. Aynı şey halkın aydınlanması için de geçerli. 'Büyük pencereler', büyük camlar gerekmekte; yıllara dayalı eğitim veren okullar olmalı. Ama bu tür okullar pahalı oldukları için, insanlar daha ziyade ucuz ve kötü eğitim veren yerleri tercih ediyor. Kötü okullar, kibrit çöpü gibidir. Bir dakika kadar etrafını aydınlatır ve sönerler. Halkın zihnindeki karanlık deryanın dağılması için, büyük ve parlak fenerlere ihtiyaç vardır. Ve ben, doğduğum köyde bir aydınlık feneri olmak istiyorum.'' (Sayfa: 14-15) * ''Biz eğitildik. Eğitim sayesinde belli haklar edindik, çeşitli görevlere tayin edildik.. ve uykuya daldık. Her eğitimli insan, ne olursa olsun -doktor, hâkim, memur, mühendis, avukat veya katip- canlı bir fenerdir ve her fener, konan yeri aydınlatmalıdır; gerek ana caddeyi veya küçük sokağı, gerekse büyük meydanı veya şehrin dışındaki yolu.'' (Sayfa: 21) * ''Çevremizde, kötü koşullar altında koskoca bir halk yaşamıyor mu.? Kim bu insanlar.? Halkımız. Sizce burada kimin suçu var.?'' (Sayfa: 22)
*
''..''Hepsi birer canlı elmas veya zümrüt.!'' diyordu Raçinski, köylü çocukları hakkında. ''Hepsi birer pırlanta, oysa geldiklerinde çamur veya kilden yapılmış gibiler. Dışındaki çamur temizlendiğinde ve kabuğu çıkarıldığında, neredeyse her çocuğun kafası değerli bir taş mahiyetinde.''..'' (Sayfa: 38)
*
''..''Kendi kendilerini yağmalıyorlar,'' diyordu Raçinski öğrencilerine. ''Örneğin, neden sadece eller, ayaklar, omuzlar ve sırt için jimnastik var.? Neden zihinsel jimnastik yapmıyorsunuz.? Ya iradeniz, kalbiniz ve bütün asil duygular için.?''..'' (Sayfa: 39)
*
''..''..İngiltere ve Fransa'da dünyaca ünlü at yarışları düzenleniyor. En ünlü at binicileri birbirleriyle yarışıyorlar. Binicilik özel bir sanattır. Biniciler atları yönetmek için yıllarca çalışırlar.''
''Kendinizi yönetmeyi öğrenin,'' diyordu Raçinski öğrencilerine. ''Bu işin ehli olun; kalbinizin, duygularınızın ve arzularınızın dizginlerini iyi tutun. Bağımlılıklardan uzak durun. Her çeşit bağımlılık, ruhsal kölelik getirir. Kimseye ve hiçbir şeye köle olmayın.''..'' (..) ''Arsız olmak değil, hata yaptığında hatanı ve utancını kabullenmektir aslolan.'' (Sayfa: 40)
*
''Güçlü olun. Sağlam olun. Demirci, kuvvetli olması için demiri nasıl dövüyorsa, siz de iradenizi böyle güçlendirin. Bütün hareketlerinizin sorumluluğunu taşıyın. Kendinizi bırakmayın. Karakter jimnastiği yapın.!'' (Sayfa: 41)

Felsefe Tarihi 2, Hellenizmden Augustinus'a (Editörler: Umberto Eco - Riccardo Fedriga) (Çeviren: Leyla Tonguç Basmacı)

  HELLENİSTİK ÇAĞDA FELSEFE VE BİLİM * ''Klasik felsefenin Hellenistik döneminin genelde (Büyük İskender'in ölümünden tam olarak...