17 Ocak 2020 Cuma

Panait Istrati - Baraganın Dikenleri

#PanaitIstrati #BaraganınDikenleri #ÇevirenBertanOnaran
(..) Gerektiğinde neşeyle gülmesini bilse de, daha çok saygıyla dinlemeyi sever. (..) (Sayfa: 2)
***
(..) Düş, düşünce, göğe yükseliş ve açlık, Baragan'da, yani suyu erişilmez derinliklerinde saklayan, dikenlerin dışında hiçbir şeyin ayak basmadığı bu uçsuz bucaksız topraklarda doğmuş insanı ciddileştirir. (..) (Sayfa: 3)

#PanaitIstrati #BaraganınDikenleri #ÇevirenBertanOnaran
(..) Kendini korumayı bilir bu yaban otu. Ayaktakımından insanlar gibi: ne kadar işe yaramazsa, kendini savunmayı o kadar iyi bilir. (..) (Sayfa: 3)
***
(..) Toprak insana yalnız karnını doyursun diye verilmemiştir. Yeryüzünün kimi köşeleri bir kenara çekilip düşünmek içindir. (..) (Sayfa: 4)

***
(..)
- Bize birer lokma ekmek verme sırası sizde, dedi Dişlek. Kendimize birer galuşka yapmayı unuttuk.
(Galuşka: (köfte) bizim ovalarda kimi çocukların çiğnedikten sonra yutmayıp top biçiminde ağızlarından çıkardıkları, daha sonra ''ikinci kez yeme'' keyfini tatmak üzere bir köşeye koydukları son ekmek ya da covrig (gevrek) lokmasıdır.) (..) (Sayfa: 53)

***
(..).. fazla şımartıldığınız için evden ayrılmadınız herhalde; ''Köpek pastadan değil, sopadan kaçar,'' der atasözü. (..) (Sayfa: 63)
***
(..) Toma Baba'nın elle çevrilen bir makinesi vardı. Alınamayacak kadar pahalı olduğu için köyün gözdesi olan makineyi Toma Baba her isteyene ödünç veriyordu, çünkü ''makine çağında, köylülerin, İsa Peygamber dönemindeki gibi, mısır koçanlarını bir çuvala doldurup sopalarla dövdüğünü'' görmek yüreğini sızlatıyordu. (..) (Sayfa: 77)
***
Halkı ayyaş yapan yoksulluktur.
Rumen ayyaş değildir, ama kederlenince içer. Özellikle de ''bıçağın, yoksulluk bıçağının kemiğe dayandığını duyumsadığı'' zaman içer. İçip tanınmaz hale gelir. Doğal halindeyken iyi yürekli, bilge bir adamken, suç işlemekten çekinmeyen kaba saba bir herife dönüşür. (..)

(Sayfa: 81)

Felsefe Tarihi 2, Hellenizmden Augustinus'a (Editörler: Umberto Eco - Riccardo Fedriga) (Çeviren: Leyla Tonguç Basmacı)

  HELLENİSTİK ÇAĞDA FELSEFE VE BİLİM * ''Klasik felsefenin Hellenistik döneminin genelde (Büyük İskender'in ölümünden tam olarak...