1 Ağustos 2021 Pazar

Jaroslav Haşek - Aslan Asker Şvayk, 2. Cilt (Çeviren: Zeyyat Özalpsan)


''İyi geceler yüreciğim
Sen ki dertleri de acıları da taşırsın
Gün artık erdi sona -
Salıver dertleri terli elinden
ta ki güneş kırların tarlaların
üstüne doğana kadar.'' (Sayfa: 69)

*****

''Kahramanları Karşılaştırma Komitesi''nden, kadidi çıkmış, dantelalar içindeki iki kadın, Yüzbaşı Sagner'i ziyaret ederek kendisine yirmi kutu kokulu tablet verdiler. Bunlar bir şeker firması tarafından yapılıp, reklam için dağıtılıyordu. Son derece güzel yapılmış kutuların kapağı üzerinde, genç bir Macar honvedi, genç bir Avusturyalı askerin elini sıkıyordu. Tepelrinde ise Sent Stefan haçı vardı. Yuvarlak kutu kapağına da Macarca ve Almanca olarak şunlar yazılmıştı: 
''Kayser, vatan ve Tanrı için.''
Karamela fabrikası o derece sadıktı ki, Kayser'in adına, Tanrımızınkinden evvel yer vermişti.'' (Sayfa: 127)

*

''- Size soruyorum, beni tanıyor musunuz.?
- Belki sadece iyi tarafımı tanıyorsunuz benim.?
- Bekleyin hele. Bir de kötü tarafımı tanıyın.
- Sizi anırtmasını bilirim ben. Eşşek herifler.
- Kardeşleriniz var mı.?
- Onlar da herhalde sizin gibi eşşeklerdir.. Neredeler.. Cephedeler mi.? Pekâlâ. Asker olduğunuzu unutmayın.. Çek misiniz.? Ünlü Çek tarihçisi Palacky'nin ne dediğini biliyor musunuz.? Eğer bir Avusturya var olmasaydı, insan onu yaratmaya mecbur olacaktı.. Marş.!
Asteğmen Dub'un bu terbiye teftişi bütün yaptıklarına rağmen hiçbir sonuç vermemişti. Üç grup daha asker durdurdu ama ''herkesi anırtmak'' konusundaki pedagojik görüşü, geminin baştan kara etmesine sebep olmuştu. Zira, cepheye sevkedilen bu ''madde''lerin herbirinin gözlerinde Asteğmen Dub'a karşı en ufak bir sevgi beslemedikleri açıkça belli oluyordu. Gururunun kırıldığını hissetti ve tren hareket etmeden evvel, Yüzbaşı Sagner'e giderek, Şvayk'ın hapsedilmesi gerektiğini söyledi. Zira, bu garip adam bir takım garip düşüncelere sahipti ve subaylara çekinmeden cevaplar vermedeydi, eğer bu böyle devam edecek olursa, subayların hiçbir itibarı kalmayacaktı.'' (Sayfa: 132)

Felsefe Tarihi 2, Hellenizmden Augustinus'a (Editörler: Umberto Eco - Riccardo Fedriga) (Çeviren: Leyla Tonguç Basmacı)

  HELLENİSTİK ÇAĞDA FELSEFE VE BİLİM * ''Klasik felsefenin Hellenistik döneminin genelde (Büyük İskender'in ölümünden tam olarak...