18 Kasım 2022 Cuma

Nâzım Hikmet Ran - Demokles'in Kılıcı (Oyunlar 4)


İSTASYON:
*
''Bir insanın, başka bir insanın sırtından geçinmesi yasak.. Bir insanın kendi sırtından, başka bir insanın geçinmesine razı olması da yasak.'' (..) ''Biz size her proletere verileni veriyoruz.. Siz de proleter sayılıyorsunuz gayrı.. Eski günler geri gelir sanmayın.. Toprak bir insanın yahut da bir hanenin olamaz.. Toprak köylünündür.. Bunu böylece bilin.. Ağalar da bilsin..'' (Sayfa: 32)
*
''Halk ne kadar şuurlu olursa, diyor Lenin, hükümet de o kadar kuvvetli olur.. Bizim hükümetimiz, diyor Lenin, halktan gizli kapaklı hiçbir şey yapmaz.. Halk, diyor Lenin, bizde her şeyi ince eleyip sık dokuyabilmeli, muhakeme edebilmeli, diyor, fedakârlığı bilerek, isteyerek yapmalı..'' (Sayfa: 68)
*
Demokles'in Kılıcı:


KOMİSYONCU: (Fino'ya haykırır.) Dur.! (Fino durur.) Gel.. (Fino gelir.) Susta.! (Fino susta durur.)
*
A.B.: İt oğlu it..
*
KOMİSYONCU: Yalnız gözlerin değil, sesin de kokusu var demiş akıllı adamın biri, ya Napolyon, ya Franklin. (Değneği A.B.'den alır, uzağa fırlatır. Finoya) Aport.! (Fino değneği ağzına alarak Komisyoncu'ya getirir.) Aferin.. (A.B'ye) Şeker ver şuna.
*
A.B: (Şeker parçasını vererek) Sen ver.. Sana köpeklik etti. (Komisyoncu şekeri verir Finoya.)
*
Tartüf - 59
*
Türkçe yazılmış olan bu oyunun asıl metni elde bulunmadığından, Ekber Babayef'in Rusça çevirisinden yararlanılarak ''çevirinin çevirisi'' bir Türkçe metin oluşturmak zorunda kalınmıştır.
Türkçesi: Mazlum Beyhan


''Bir aptala akıllı ya da dâhi olduğunu söylediniz miydi, daha akıllı olmaz, tam tersine, dört dörtlük bir aptal olarak kalır. Hatta bu yöntemle yeterince akıllı, aklıselim sahibi insanları bile aptala çevirmek, tüm dünyanın maskarası yapmak mümkündür.''(Sayfa: 227-228)
*
"Halk, çocuk gibidir: eline bir oyuncak ver, işini birazcık kolaylaştır, artık sadık kölendir senin." (Sayfa: 252)
*
''Normal bir demokraside, seçim öncesi verilen sözlerin yerine getirildiği nerde görülmüş.?'' (Sayfa: 268)

Hiç yorum yok:

Felsefe Tarihi 2, Hellenizmden Augustinus'a (Editörler: Umberto Eco - Riccardo Fedriga) (Çeviren: Leyla Tonguç Basmacı)

  HELLENİSTİK ÇAĞDA FELSEFE VE BİLİM * ''Klasik felsefenin Hellenistik döneminin genelde (Büyük İskender'in ölümünden tam olarak...